Kotva

Aktuálně
Škola online

Moodle

Moodle

 

 

Školní email

Nabídka pracovních pozic

Nabídka pracovních pozic (Velikost: 345.3 kB)

Mapa webu

Univerzita třetího věku

Vloženo: 15.6.2015 | Autor: Neznámý| Zobrazeno: 257x |

 

 

PŘIHLÁŠKA ZDE

 

Univerzita třetího věku (U3V) existuje na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem od roku 1994. Dne 19. 4. 1994 bylo vydáno prohlášení k založení U3V a 12. 10. 1994 byl poradním sborem univerzity přijat první klíčový dokument této formy vzdělávání - Koncepce U3V. O první cyklus U3V, který probíhal v letech 1994 – 1997, projevilo zájem 54 seniorů. Od té doby však zájem o vzdělávací programy U3V neustále rostl, a to až do roku 2011, kdy se do dvouletého cyklu 2011 -2013 přihlásilo rekordních 575 posluchačů.

 

K nárůstu zájmu o vzdělávací kurzy U3V přispěla nejvíce inovace studia. V letech 2011 – 2013 byly kurzy poprvé rozděleny do tří typů - na kurzy povinné, povinně-volitelné a volitelné. V nabídce volitelných kurzů byly zrealizovány kurzy jazykové (AJ, NJ, FR) a kurzy IT - výpočetní technika a multimédia v různých stupních pokročilosti (začátečníci, mírně pokročilí, pokročilí). Kurzy povinně- volitelné byly členěny do osmi okruhů s názvy Člověk a společnost, Umění a kultura, Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a zdraví, Člověk a příroda, Matematika a její aplikace, Člověk a jeho svět a Člověk a svět práce. Povinným kurzem se stal diplomový seminář, nezbytný pro úspěšné absolvování celého vzdělávacího programu.

 

V současnosti je Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem členem Asociace univerzit třetího věku. Univerzitu třetího věku uskutečňuje jako celoživotního vzdělávání, které dává seniorům možnost kvalifikovaně a na univerzitní úrovni se seznamovat s nejnovějšími poznatky v oblasti vědy, historie, politiky a kultury. Ve shodě s vysokoškolským způsobem studia jsou základní organizační formy výuky U3V přednáška, seminář, cvičení a exkurze. Na výuce se podílejí jednotlivé součásti UJEP, přednášky jsou prezentovány akademickými pracovníky UJEP a externími spolupracovníky. Administrativu U3V zajišťuje od roku 2010 Oddělení celoživotního vzdělávání rektorátu (OCV).

 

Kontakty:

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Oddělení celoživotního vzdělávání

Univerzita třetího věku

Pasteurova 1

400 96 Ústí nad Labem

tel: 475 28 6238

email: u3v@rt.ujep.cz

web: http://u3v.ujep.cz

 

1. UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V LITOMĚŘICÍCH

 

U3V UJEP 2014 - 2015

 

Harmonogram

semestr

termín

důležitá data

 

1. semestr

Zimní semestr 2014/2015

 

 

 

říjen 2014 – leden 2015

1. 7. 2014 zahájení přihlašování.

31. 8. 2014 ukončení přihlášek

9/2014 zápis posluchačů

10/2014 platby za studium

12/2014 přihlašování do LS

 

 

2. semestr

Letní semestr 2014/2015

 

 

 

únor 2015 – červen 2015

 

2/2015 platby za studium

6/2015 zakončení studia

 

 

Přijímací řízení 

 

Na U3V při UJEP se může přihlásit každý, kdo již dosáhl 50 let věku.

 

Pro celé studium U3V je zveřejněn aktuální seznam otevíraných kurzů a ukaždého kurz je zveřejněna hodinová dotace a výše poplatku – poplatek i hodinová dotace je zveřejněna v platnosti  na jeden semestr studia. Přehled kurzů je zveřejněn v této brožuře, na webových stránkách U3V http://u3v.ujep.cz .

 

Přihlašovaní ke studiu na U3V probíhá pro každý semestr zvlášť.

 

Přihlášku je možné podat písemně nebo elektronicky na webových stránkách http://u3v.ujep.cz. Přihlášky se podávají ve stanovených termínech, které jsou zveřejněny na webových stránkách U3V.

 

Zápis do studia

 

Vlastní studium na U3V začíná zápisem posluchačů do studia. K zápisu je uchazeč pozván písemnou formou. U zápisu obdrží seznam kurzů, do kterých byl přijat, jejich rozvrh a pokyny pro jejich zaplacení. Současně se ale také může dozvědět, které kurzy nebude moci z kapacitních důvodů navštěvovat. Ze seznamu akceptovaných kurzů si pak může uchazeč definitivně vybrat jemu vyhovující kurzy, které oznámí při platbě kurzů.

 

Při zápisu do studia je každému účastníkovi vydán Výkaz o celoživotním vzdělávání, do kterého se zaznamenávají zapsané a splněné kurzy.

 

Nabídka kurzů

 

UPOZORNĚNÍ: OCV si vyhrazuje právo v nutných případech změnit nabídku kurzů nebo lektora kurzu, případně kurz pro nedostatečný počet přihlášených zrušit.

 

Povinně volitelné kurzy

 

Střední škola a Mateřská škola o.p.s., Sovova 2, 412 01, Litoměřice

 

Název kurzu

 

Lektor kurzu

 

Časová dotace *

Min. – max.

počet posluchačů

Dějiny umění, péče o kulturní dědictví minulosti

Mgr. Jaroslav Krátký, Ph.D.

 

8 x 3

15 - 30

Vojenství a vojenská historie

Mgr. Jaroslav Krátký, Ph.D.

8 x 3

15 - 30

Základy psychologie a andragogiky

Mgr. Anna Hrubá

6 x 2

15 - 30

Český jazyk

Mgr. Jitka Holasová

6 x 2

15 - 30

Počítače a internet

Ing. Karel Klatovský

12 x 2

15 - 30

Zajímavá matematika

prof. RNDr. Jan Melichar, CSc.

3 x 5

15 - 30

 

Volitelné kurzy

 

Střední škola a Mateřská škola o.p.s., Sovova 2, 412 01, Litoměřice

 

Název kurzu

 

Lektor kurzu

 

Časová dotace *

Min. – max.

počet posluchačů

Sochařství, modelování, keramika

Mgr. Jaroslav Krátký, Ph.D.

8 x 3

10 - 15

Zpracování dřeva

Libor Pokorný

10 x 3

10 - 15

Anglický jazyk

Mgr. Klára Kuldová

12 x 2

10 - 15

 

Volitelné kurzy

 

Základní umělecká škola Litoměřice, Masarykova 46/621, 412 01 Litoměřice 

 

Název kurzu

 

 

Lektor kurzu

 

Časová dotace *

Min. – max.

počet posluchačů

Malířské techniky

MgA. Milan Žák

10 x 3

10 - 15

 *Časová dotace (počet setkání x počet hodin) 1 hodina je 45 minut výuky.

 

Anotace kurzů

 

Dějiny umění, péče o kulturní dědictví minulosti

 

Mgr. Jaroslav Krátký, Ph.D.

Posluchači získají základní přehled o vývoji výtvarného umění od středověku po současnost. Zároveň se naučí rozpoznávat charakteristické znaky historických slohů (na stavebních památkách i na movitých památkách). Seznámí se také s problematikou památkové péče a muzejnictví. Součástí přednášek bude projekce obrazové dokumentace a praktická cvičení „v terénu“ (poznávací vycházky za památkově chráněnými objekty apod.).

 

 Vojenství a vojenská historie

Mgr. Jaroslav Krátký, Ph.D.

Tento kurz přináší tradiční i netradiční exkurs do problematiky vojenství a vojenské historie. Kurz mimo jiné postihuje a vysvětluje hlavní otázky vývoje vojenství na našem území od vzniku stálých armád až po zavedení všeobecné branné povinnosti. Jsou zde pojednávány otázky hlavních změn v organizaci, výstroji a výzbroji vojsk – se zvláštním zřetelem na vojsko habsburské monarchie v období 1650 -1868. Součástí kurzu je přehled vývoje uniforem, palných a chladných zbraní.

 

Základy psychologie a andragogiky

Mgr. Anna Hrubá

Kurz seznamuje se základní orientaci v oblasti psychologického poznání. Základ tvoří okruhy obecné psychologie a psychologie osobnosti.

 

Postupně budou probrány jednotlivé poznávací procesy, emoční prožívání a psychická autoregulace. Bude vymezen pojem osobnost, temperament s celou šíří jeho významu, přehled typologií, vývoj temperamentu projevů. Srozumitelně bude vysvětlena problematika jáství, sebepojetí, zvládání zátěžových situací a problematice socializace jedince. Přednášky Psychologie se zaměří na vybraná témata ze základních a teoretických psychologických disciplín (např. osobnost a její poznávání, poruchy osobnosti, motivace lidského chování, učení a paměť v životě člověka) a budou doplněny vybranými tématy aplikovaných psychologických disciplín (např. psychohygiena pro každého, současné psychoterapeutické směry).

 

Obsah kurzu zahrnuje i základy Andragogiky, kdy absolventi získají základní teoretické, odborné a metodické poznatky v oblasti vzdělávání dospělých, řízení lidí, personální práce, profesního a personálního poradenství.

 

Naučíte se to nejdůležitější z psychologie a andragogiky, porozumíte odborným pojmům a budete moci tyto poznatky využívat ve svém běžném životě

 

Český jazyk

Mgr. Jitka Holasová

Kurz se bude zabývat těmito tématy:

  •          Má čeština budoucnost? (Čeština v systému jazyků, nebylo by lepší mluvit jedním universálním?)
  •          Jak mluvil praotec Čech aneb Náhled do dějin češtiny.
  •          K pramenům slov. (Kolik slov je vlastně českých?)
  •          Návrat k nosočistoplenám aneb Jak česky pojmenovat tablet či i-phone?
  •          Teď mluvím já aneb Základy úspěšné rétoriky.
  •          Pravopis a spisovnost, je to přežitek?

 

 

Sochařství, modelování, keramika

Mgr. Jaroslav Krátký, Ph.D.

Kurz je sestaven z kombinace přednášek a praktických cvičení. Posluchači získají teoretické i praktické znalosti z oblasti sochařství a keramiky. Praktická cvičení budou věnována modelování, vytváření keramiky bez hrnčířského kruhu, případně také zhotovování sádrových forem a odlévání (podle možnosti a zájmu). Program kurzu lze přizpůsobit převládajícímu zájmu a preferencím přihlášených účastníků.

 

Zpracování dřeva

Libor Pokorný

Posluchači se seznámí a prakticky si vyzkouší způsoby obrábění dřeva a dalších materiálů používaných v truhlářské výrobě. Po dokončení kurzu budou umět zpracovávat materiály a polotovary ze dřeva a ostatních hmot v nábytkářské výrobě a stavebně truhlářské výrobě, zvolit konstrukční řešení odpovídající technologii nábytkových součástí, dílců, znát technologie výroby a montáž nábytku skříňového, stolového, lůžkového, sedacího a bytových doplňků, výrobu nábytkových systémů a zařízení bytových interiérů a veřejných místností, zabezpečit ochranu nábytku, umět jej udržovat a odborně opravit a navrhnout si vlastní interiér ve 3D počítačovém programu. Ke kurzu je potřeba si donést i vlastní pomůcky, jejich seznam dostanou posluchači spolu s rozvrhem.

 

Anglický jazyk

Mgr. Klára Kuldová

V dnešním globalizovaném světě jsou základy anglického jazyka téměř samozřejmostí. K tomu, aby i účastníci U3V mohli plně komunikovat v tomto světovém jazyce, slouží právě kurz Anglického jazyka. V kurzu Anglický jazyk se účastníci naučí základní fráze, slovíčka a gramatická pravidla, tak aby byli schopni představit sebe a svoji rodinu, vyjádřit základním způsobem svoje potřeby, doptat se na cestu atd. Dále posluchači získají sebevědomí v používání anglického jazyka jako komunikačního prostředku. Osvojí si dovednost číst a psát základní texty na běžná životní témata. Dále zvládnou jednoduchá poslechová a konverzační cvičení.

 

Malířské techniky

MgA. Milan Žák

V kurzu Malířské techniky budou posluchači U3V seznámeni se základními výtvarnými technikami a tématy. Kurz Malířské techniky slouží k seznámení nebo prohloubení základních znalostí výtvarných technik, kde se pod vedením zkušeného lektora seznámí posluchači se základy kresby a díky získaným dovednostem se v druhém semestru kurzu dopracují k malbě. Posluchači se naučí poznávat od základu stavby obrazu, kompozici, barevnou skladbu, s cílem dosažení výtvarného výrazu a správného vidění díla, jeho proporcí, umisťování do formátu. To se týká každé disciplíny, která se bude v průběhu celého kurzu probírat, tedy jak portrétu, figury, tak i zátiší.

 

 Zajímavá matematika

prof. RNDr. Jan Melichar, CSc.

Výuka předmětu „Zajímavá matematika“ je koncipována tak, aby studenti U3V pracovali převážně samostatně dle návodů vyučujícího a aby viděli praktické využití matematiky v praxi. Současně je ukázáno, jak některá náročná školní témata lze zjednodušit. U matematiky není nutná nesmyslná znalost vzorečků, ale je i ukázáno jak vzorce lze vytvořit vlastním myšlením. Předmět by měl ukázat, že matematiky se není třeba bát, ale jak je matematika vlastně krásná. Jak poznatky vyplývají jeden z druhého a jak matematika vede k rozvoji myšlení i v pokročilém věku. 

 

 

 Ceník kurzů

 

 

 

Název kurzu

 

 

Cena kurzu

(za jeden semestr)

 

 

Dějiny umění, péče o kulturní dědictví minulosti

400,- Kč

 

Vojenství a vojenská historie

400,- Kč

 

Základy psychologie a andragogiky

400,- Kč

 

Český jazyk

400,- Kč

 

Sochařství, modelování, keramika

1 500,- Kč

 

Zpracování dřeva

1 500,- Kč

 

Anglický jazyk

1 000,- Kč

 

Malířské techniky

 1 500,- Kč

 

Počítače a internet

800,- Kč

 

Zajímavá matematika

400,- Kč

 

Popis probíraných témat v jednotlivých semestrech kurzů

 

Počítače a internet

 

1.semestr

 

Základy informačních technologií

- spuštění a vypnutí PC, HW a SW, použití klávesnice a myši

- operační systém, soubor, složka, souborový systém, souborový manažer

- základní klávesové zkratky

 Základy práce

     - v textovém editoru

     - tabulkovém procesoru

 Antivirová ochrana

 

2.semestr       

 

Internet na PC a smartphonu

- podstata fungování internetu

- intenetová komunikace: E-mail, chat, hovor a videohovor

- vyhledávání na internetu

     - elektronické mapy, plánování trasy, street view

     - vyhledání informací na serverech státní správa, justice, katastr nemovitostí ...

     - internetové obchody, elektronické bankovnictví

     - počasí, jízdní řády, wikipedie, slovníky a překladače

     - stahování SW a dat z veřejných serverů

- cloudové služby - OneDrive, GoogleDrive, Google Picassa

 Jednouduché úpravy fotografií a videa

  

Dějiny umění, péče o kulturní dědictví minulosti

 

1. semestr

 

Výtvarné umění starších historických období (románské, gotické, renesanční a barokní umění) – malířství, sochařství, stavební slohy, umělecké řemeslo.

 Problematika památkové péče, restaurování a obnovy památek.

 

2. semestr

 

Přehled výtvarného umění od nástupu osvícenství po současnost (klasicismus, empír, romantismus, realismus historismus 2. poloviny 19. století, secese, moderní umělecké směry, meziválečné umění, umění od r. 1945 po dnešek) - malířství, sochařství, architektura, umělecké řemeslo.                  Problematika muzejnictví.

 

 Vojenství a vojenská historie

 

1. semestr

 

Vývoj vojenství na našem území od vzniku stálých armád až po zavedení všeobecné branné povinnosti (1650 – 1868). Doplňování a výcvik vojska, systém řízení a vnitřního života jednotek. Válečné konflikty na našem území (např. z období sedmiletá války, napoleonských válek, prusko-rakouské války).

2. semestr

 

Významné osobností vojenské historie (např. Evžen Savojský, Laudon, Napoleon, arcivévoda Karel, Radecký, Benedek aj.). Proměny vojenské strategie a taktiky. Vývoj chladných zbraní, vývoj palných zbraní, vývoj uniforem, vývoj jezdectva, vývoj fortifikací. Smysl a význam vojenských tradic a rituálů.

 

 Základy psychologie a andragogiky

 

1. semestr

 

Biologie člověka

Dějiny psychologie

Obecná psychologie

Psychologie osobnosti

Vývojová psychologie

Psychohygiena a psychoterapie /vybraná témata/

 

2. semestr

 

Základní andragogická terminologie

Koncept celoživotního učení

Andragogická didaktika

Filozofické základy vzdělávání dospělých

Projektová příprava edukačních aktivit

Specifika učení (se) dospělých 2

 

Sochařství, modelování, keramika

 

1. semestr

 

Základní poznatky o práci s hlínou.

Informace o keramice (rozdělení keramiky, významné etapy vývoje keramiky, keramické hmoty a jejich příprava, glazury a engoby, sušení a pálení…).

 

Modelování a komponování v daném formátu, nalepování, prořezávání, zdobení atd.                     Keramika vytvářená bez hrnčířského kruhu – dovednost vytvářet základní keramické tvary (miskovité a duté tvary vytvářené bez hrnčířského kruhu, válení a rolováním z hliněného plátu - hranol, válec). Sestavovat tvaru ke tvaru -  vytvářet keramickou plastiku.

 

2. semestr

 

Informace o sochařství (rozdělení sochařství, materiály a techniky, významné etapy a osobnosti dějin sochařství, problematika restaurování památek). Figurální modelování. Sochařská kompozice. Problematika štukatérství (tj. přípravy forem a odlévání do sádry). Zvládnutí tvorby hnětené keramiky (pevný uzavřený tvar i tvary složitější, získané vrstvením).

 

 Zpracování dřeva

 

1. semestr

 

Je zaměřen na výrobu jednoduchých výrobků pomocí základních konstrukcí (rám, korpus). Posluchači se seznámí a prakticky si vyzkouší ruční i strojové způsoby obrábění dřeva a dalších materiálů používaných v truhlářské výrobě.

 

2. semestr

 

Je zaměřen na výrobu složitějších výrobků dokončených povrchovou úpravou. Posluchači se seznámí se čtením technických výkresů a přípravou výroby, tak aby byli schopni pracovat samostatně.

 

Anglický jazyk

 

1. semestr

 

Seznámení s výukou anglického jazyka

Anglická abeceda-hláskování

Pozdravy, představení se, zdvořilostní fráze

Podstatná jména, člen určitý a neurčitý

Sloveso „to be“ : klad, otázka a zápor

Pořádek slov ve větě

Přítomný čas prostý: klad, zápor, otázka

Barvy

Ukazovací zájmena

Základní číslovky 1- 20

Měsíce, dny v týdnu

Vyplnění jednoduchého formuláře v anglickém jazyce

Poslech, četba, překlad, slovní zásoba, konverzace

Denní režim

Frekvenční příslovce

Modální slovesa-can, must

Rodina a bydlení

Sloveso „have“-klad , zápor, otázka

Množné číslo

Základní číslovky 21- 100

Přídavná jména a jejich stupňování

Předložky místa a času

Budoucí čas

Zájmy

Určování času

Psaní e-mailu

Ukázka testů z anglického jazyka na PC

Hry, křížovky, hádanky

Svátky, písnička „Happy Xmas“

Zápočtový test za zimní semestr

 

2. semestr

 

Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména

Určování množství-many, much, lots of

Neurčitá zájmena-some, any, no

Food and drink, menu

Rozhovory, konverzace

Četba, poslech, překlad, krátký film

Rozkazovací způsob

Přítomný čas průběhový-klad, otázka, zápor

Vazba there is/there are

Popis obrázku

Nakupování-měna, kurz, peníze

Cestování a dopravní prostředky

Násobné číslovky

Minulý čas prostý, pomocné sloveso „do“

Počasí, příroda, ŽP-základní pojmy

Velká Británie

Každodenní fráze

Lidské tělo, u lékaře, nemoc

Sport, kultura, volný čas

Četba, překlad, poslech

Rozhovory, konverzace, doplňování textů

Řadové číslovky

Mass media

Rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou

Brain Teaser

Ukázka časopisů v anglickém jazyce/Bridge, Gate/

Zápočtový test za letní semestr

  

Malířské techniky

 

 1. semestr  

 Malířské techniky Kresba                     

Posluchači kurzu se seznámí a osvojí si různé techniky kresby, jejich výtvarného účinu, techniky pozorování, vnímání objektu i třídění informací. Cílem bude osvojení si proporcí, konstrukce, stavby modelu a vyjádření charakteru materiálu. Kurz kresby se zabývá především studiem a zobrazením člověka - jeho výrazem, pohybem, anatomií. Během kurzu se používají vybrané techniky a materiály  a jejich kombinace.

 

2. semestr  

 Malířské techniky Malba

Posluchači kurzu budou pokračovat v poznávání techniky malby a v části kurzu zaměřeném na malbu se naučí a zdokonalí jejich schopnost postihnout malbou barevnost, tvar, objem, prostor a materiální vlastnosti okolního světa. Kurz malby začíná volnými kompozicemi, při kterých je utvářen základní vztah k vlastním barvám a navazuje výuka jednoduché modelace v rámci omezené palety. V dalších námětech se posluchači naučí míchání barev a barevnou škálu palety postupně rozšiřujeme. Kurz            se věnuje portrétní a figurální práci a i jiným námětům. Během tohoto semestru kurzu se používají vybrané techniky malby a jejich kombinace, například: tuš, tempera, pastel, voskové barvy atd.

 

Kontakty

 Adresa a kontakt

1. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně

Oddělení celoživotního vzdělávání

Univerzita třetího věku

Pasteurova 1

400 96 Ústí nad Labem

tel: 475 28 6238

e-mail: u3v@rt.ujep.cz

web: http://u3v.ujep.cz

 

 

2. Střední škola a Mateřská škola, o.p.s.   

Sovova 2, 412 01, Litoměřice

tel.: 416 735 546

e-mail: info@stredni.eu

web: http://www.stredni.eu

 

 

3. Základní umělecká škola Litoměřice

Masarykova 46/621

412 01 Litoměřice

tel: 416 735 862

fax: 416 574 430

e-mail: zusltm@zusltm.cz

web: http://www.zusltm.cz



Napsali o U3V UJEP



Ústecká univerzita vystavuje akty z dílny studentek (Velikost: neznámá)

Univerzity třetího věku (Velikost: neznámá)

Senioři v důchodu nezahálí, cestují po světě a studují na ústecké univerzitě

Václav z Útřivéčka a Matylda z TAU

Seniorky malovaly na UJEPu akty. Vystavují na rektorátu

Akty dam "v letech"

UJEP: Univerzita třetího věku - senioři vystavují olejomalby

Univerzita třetího věku je určena zvídavým seniorům"

Dámy v letech" vystavují akty

Na univerzitě pro "důchodce" se studuje bez obav

Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu.

Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.

Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.